facebook

O NAMA

Ovaj web site namenjen je skupštinama zgrada koje su se organizovale, onim zgradama koje to još nisu uradile,a svoje mesto naći će i sva preduzeća i radnje koje se bave raznim vidovima održavanja zgrada.
Cilj je da se u dogledno vreme skupštine zgrada objedine u jednu asocijaciju, prvo po svojim opštinama, a potom regionalno i na nivou Republike Srbije.
Problemi su mnogobrojni, a nema objedinjenog mesta gde sve možete saznati kako da rešite problem, kome da se obratite, kako nešto da preduzmete i uradite.
Razvojem ovog web sajta postavljanjem Vaših pitanja, biće u funkciji i deo sa najčešće postavljanim pitanjima i odgovorima na njih.
Od interesa je za svakog vlasnika stana da vodi računa o svojim troškovima, da plaća samo realne troškove, da pronađe pravi način kako da dovede u red stanje u svojoj zgradi, jer davno prošlo vreme je da će država umesto Vas odžavati zgradu.
U delu foto galerija imaćete priliku za svaku zgradu koja bude imala svoju stranicu ovde da vidite pozitivne primere. Kakvo je bilo stanje i šta je to dobro i novo urađeno. Promovisaćemo sve one koji su pozitivni i rade nešto korisno za sve svoje komšije u zgradi, sve skupštine zgrada koje su podigle kvalitet stanovanja dostojan čoveka i 21. Veka u kome živimo. Red je da u ovoj državi neko počne da promoviše pozitivne događaje i pojedince. Dosta je više negativaca, pesimizma, negativne energije. Jedina ispravna merila su da je neko čovek ili nije čovek, da je pošten ili nepošten, da je lopov ili nije lopov. Sredine nema i ne postoji, jer veličina nepoštenja i lopovluka stvar je prilike, pa zato ne postoji mogućnost da za nekoga kažemo da je manje pošten, manje lopov, manje nečovečan, manje human. Čovek jeste jedno ili drugo. Ima dosta primera za koje smo čuli da se u pojedinim zgradama u dogovoru sa neodgovornim predsednicima skupština ispostavljaju uvećani računi za radove koji su rađeni ili čak nisu rađeni. Tu smo da zajedno to sprečimo. Svi smo mi jednaki pred Bogom i zato moramo poštovati jedni druge, različitosti. Ne sme da postoji razlika u tome što neko ima više škole, boljeg je imovnog stanja, druge je vere, boje kože ili nacije. To su sve različitosti koje trebamo da poštujemo i koje trebaju da nas zbližavaju, a ne odvajaju. Budimo ljudi.
Nema više društvenih stanova, nema više besplatnog i jeftinog stanovanja, kako se približavamo EU ti troškovi će biti sve veći i veći i sada je krajnje vreme da počnete da vodite računa o svojim troškovima i o stanju zgrade.

Vaš stan će vredeti mnogo više na tržištu ukoliko se radi o dobro održavanoj zgradi, o bezbednoj zgradi, zgradi u kojoj nisu narušeni međuljudski odnosi i vlada harmonična i komšijska atmosfera.
Brata i sestru možda imate, roditelje, i oni će Vam pomoći. Ali onaj ko prvi može da Vam pomogne, s kim uvek možete i trebate da razgovarate je Vaš komšija, bilo u susednom stanu, bilo gde u Vašoj zgradi.

Mesto na ovom web sajtu će naći sva preduzeća koja se bave održavanjem zgrade, a vremenom ćete imati i priliku da ih ocenjujete, kako prema kvalitetu, tako i prema brzini, odgovornosti i ceni usluga koju im plaćate.
Sva preduzeća imaće priliku da postave svoje programe održavanja u pdf formatu slobodnom za downlodovanje (skidanje dokumenta na Vaš računar). Iz ovih programa ćete moći da vidite šta Vaša zgrada dobija, u kojim terminima. Imaćete mogućnost uporedbe. Naravno imate izbor da birate po opštinama u kojim živite sve informacije koje Vam trebaju.
Posebno naglašavamo da imate deo zakoni i deo dokumenta, gde ćete na jednom mestu da pronađete i besplatno dođete do svih zakona vezanih za život u kolektivnom stanovanju od održavanja do kućnog reda. Imate mogućnost i da dođete do besplatnog i korisnog seta dokumenata kojim zaokružujete dokumentaciju po formiranju Skupštine zgrade. To su pre svega Statut Skupštine zgrade, Katalog imovine Skupštine zgrade, Program materijalno-finasijskog poslovanja, Program rada za 4 godine, ovlašćenje vlasnika stana trećem licu koje će ga zastupati na sednicama Skupštine zgrade i niz drugih dokumenata i informacija za koje se u realnom životu ukazuje potreba.
Svoje mesto imaju i advokati koji se bave ovom oblašću stambenih odnosa i problematikom s kojom se susreću vlasnici stanova.Vrlo rado ćemo postaviti na tu stranu njihova imena, adrese i način kontakta. Ovo je vid pomoći onim pojedincima i zgradama koje žele doći do advokata specijalizovanih za oblast stambenih odnosa i stanovanja, problema skupština zgrada sa preduzećima i drugim pravnim licima, nelegalnim proširenjem stanova ili pak nadogradnjom.
Linkovi koji će Vam olakšati život u potrazi za neophodnim dokumentima, važni telefoni, vesti i mnogo toga, nadamo se da će učiniti da ovaj web sajt postane Vaša svakodnevna potreba u želji za kvalitetnijim životom.
Sve Skupštine zgrada koje žele da imaju svoju web stranicu na našem sajtu neophodno je da nas kontaktiraju i imaće uz skromnu nadoknadu izradu stranice koja će ih predstavljati i koju će moći da ažuriraju sa informacijama. One Skupštine zgrada koje već imaju svoju prezentaciju mogu potpuno besplatno da zatraže da sa našeg sajta postoji i link ka njihovoj web prezentaciji.
Omogućiće nam u budućnosti i bolji i organizovaniji odnos i snagu kako u nastupu asocijacija prema preduzećima tako i prema zakonodavcima, a sve u cilju kvalitetnijeg života.
Otvoreni smo za sve Vaše ideje i predloge u cilju poboljšanja sadržaja ovog web sajta. Zato bez ustručavanja nam pišite i dajte predloge.
Počnimo od toga da svakom u ulazu kažemo barem za početak, dobara dan komsija ili dobro jutro komšija, umesto nemog mimohoda. Osmehnite se komšiji, pomozite jedni drugima. Možete sami sebi ulepšati i obogatiti život, ne čekajući pomoć države. Zaboravite da to postoji, to je davno prošlo vreme. Pozdravićemo svaku odluku Skupština opština ili gradova koja ima za želju ili cilj kvalitetnije stanovanje ili sufinansiranje troškova. Uz naravno normalnu papirologiju. Jer lažne su donacije i sufinasiranja ukoliko Vam je neophodno brdo dokumenata i vremena, a s time i novca da bi ste konkurisali za te donacije.
Vodimo računa o čistoći zgrade i ekologiji. Ne može ni jedna spremačica da očisti toliko koliko nesavestan pojedinac može da zaprlja, Ne lomite po ulazu. Ne bacajte smeće po ulazu ili sa prozora. Razvrstajte Vaš otpad i bacite ga u odgovarajući kontejner. Ne puštajte u zgradu nepoznate osobe koje Vam zvone da otvorite. Smanjite svoje troškove zajedničke struje zamenom sadašnjih sijalica novim štednim sijalicama. Proverite vodomere, da li su ispravni, da li Vam curi voda iz vodokotlića, iz slavine. Voda se plaća i ima svoju cenu, a Vama novac ne pada s neba. Nemojte tolerisati neprijavljene stanare, jer Vi plaćate troškove za njih. Ako Vam zgrada prokišnjava, popravite to. Nemojte da nastane još veća šteta. U skupštine zgrada uvedite sve lokale u prizemlju i u zgradi ako ih imate. Uvedite obavezan fond skupštine zgrade ili prihode skupštine zgrade, jer će Vam to služiti i za neke neplanirane radove ili pak uvedite profesionalnog predsednika skupštine zgrade, nekog ko će se brinuti da sve funkcioniše, uz Vašu malu nadoknadu od 150 do 300 dinara mesečno.Svi moraju da plaćaju svoje troškove i o tome treba da brine pored preduzeća za objedinjenu naplatu i predsednik skupštine zgrade bio plaćen za to ili ne.
Počnimo da radimo zajedno. Verujmo u sebe. To je početak uspeha. Kažite sebi za početak da problemi ne postoje, nego postoje zadaci koje trebate da uradite. Poraz ne postoji. Postoji odmorište budućeg pobednika.Okrenite se na pozitivno razmišljanje, izbegavajte negativnosti, pesimizam, ljude koji stalno kukaju i jadaju se, izbegavajte sve one koji lažno obećavaju i u to ste se uverili, okrenite se onima koji drže do potpisanih ugovora, koji drže do date reči, onima za koje verujete da će držati do obećanja. Ne plašite se izazova i novog. Krenimo zajedno u bolji i kvalitetniji život u našim zgradama, u bolji i kvalitetniji svakodnevni život.

S poštovanjem,

mr Nebojša Berak, dipl.el.inž.