facebook

KULTURA I EKOLOGIJA

Ova strana namenjena je svima koji žele da ukažu ali i da primenjuju jedan kulturan, ispravan način ponašanja, ekološki svestan. Sve one vrednosti koje čoveka izdvajaju u kvalitetnog pojednica i komšiju, savesnog i odgovornog građanina naše lokalne sredine a time i države.
Počnimo od toga da svakom u ulazu kažemo barem za početak, dobara dan komšija ili dobro jutro komšija, umesto nemog mimohoda. Osmehnite se komšiji, pomozite jedni drugima. Možete sami sebi ulepšati i obogatiti život, ne čekajući pomoć države. Zaboravite da to postoji, to je davno prošlo vreme. Pozdravićemo svaku odluku Skupština opština ili gradova koja ima za želju ili cilj kvalitetnije stanovanje ili sufinansiranje investicionih troškova. Uz naravno normalnu papirologiju. Jer lažne su donacije i sufinasiranja ukoliko Vam je neophodno brdo dokumenata i vremena, a s time i novca da bi ste konkurisali za te donacije.
Povedimo brigu o starim i iznemoglim licima u našoj zgradi. Možemo napraviti i zajedničke fondove u zgradi za pomoć takvim licima. Pomozimo invalidima u našim zgradama ako ih ima. Oni nisu ništa manje vredni od nas. Oni trebaju našu pažnju. Pomoć prilikom ulaska i izlaska iz zgrade. Napravimo rampe na ulasku u zgradu ako ne postoje, olakšajmo im život i kretanje, normalnu komunikaciju. Božijom voljom svako od nas može da se nađe u toj situaciji, da bude invalid. Da li bi onda voleli takav odnos kakav danas u mnogim sredinama postoji prema invalidima, starima i bolesnima? Naravno da ne. Onda kada smo zdravi i sposobni pomozimo onima koji sada to više nisu. Zdrav čovek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu.
Vodimo računa o čistoći zgrade i ekologiji. Ne može ni jedna spremačica da očisti toliko koliko nesavestan pojedinac može da zaprlja, Ne lomite po ulazu. Ne bacajte smeće po ulazu ili sa prozora. Razvrstajte Vaš otpad i bacite ga u odgovarajući kontejner. Ne pljujte po ulazu. Ne bacajte iskorištene maramice i nepotrebne papire po ulazu u zgradu. Za to postoje kante.
Uredimo zelenilo oko zgrade i parkove ako postoje. Postavimo klupe za odmor.
Kada padne sneg, očistimo sneg ispred ulaza, jer ne postoji nije jedna komunalna služba na svetu koja to može da uradi umesto nas. Uz lepo druženje, kafu, čaj očistimo sneg i led, jer je to i zakonska obaveza, ne samo ljudska,normalna i racionalna.
Ne puštajte u zgradu nepoznate osobe koje Vam zvone da otvorite.
Smanjite svoje troškove zajedničke struje zamenom sadašnjih sijalica novim štednim sijalicama. Proverite vodomere, da li su ispravni, da li Vam curi voda iz vodokotlića, iz slavine. Voda se plaća i ima svoju cenu, a Vama novac ne pada s neba.
Nemojte tolerisati neprijavljene stanare, jer Vi plaćate troškove za njih. Ako Vam zgrada prokišnjava, popravite to. Nemojte da nastane još veća šteta.
U skupštine zgrada uredite sve lokale u prizemlju i u zgradi ako ih imate.
Uvedite obavezan fond skupštine zgrade ili prihode skupštine zgrade, jer će Vam to služiti i za neke neplanirane radove ili pak uvedite profesionalnog predsednika skupštine zgrade, nekog ko će se brinuti da sve funkcioniše, uz Vašu malu nadoknadu od 150 do 300 dinara mesečno.Svi moraju da plaćaju svoje troškove i o tome treba da brine pored preduzeća za objedinjenu naplatu i predsednik skupštine zgrade bio plaćen za to ili ne.
Kultura stanovanja je i briga o bezbednosti. Da li imate protiv požarni sistem i da li ispravno funkcioniše. Da li imate video nadzor sa snimanjem. Na taj način možete obezbediti da u slučaju potebe policija efikasno pronađe kriminalce svih oblika koji ugrožavaju bezbednost u Vašoj zgradi. Kultura stanovanja je i da ne puštate u zgradu nasumičnim pritiskanjem dugmeta na interfonu za otvaranje vrata nepoznatim osobama. Jer ako ne otvara osoba kod koje treba da ode u posetu, zašto bi ste Vi to radili.
Počnimo da radimo zajedno. Verujmo u sebe. To je početak uspeha. Kažite sebi za početak da problemi ne postoje, nego postoje zadaci koje trebate da uradite. Poraz ne postoji. Postoji odmorište budućeg pobednika.Okrenite se na pozitivno razmišljanje, izbegavajte negativnosti, pesimizam, ljude koji stalno kukaju i jadaju se, izbegavajte sve one koji lažno obećavaju i u to ste se uverili, okrenite se onima koji drže do potpisanih ugovora, koji drže do date reči, onima za koje verujete da će držati do obećanja. Ne plašite se izazova i novog. Krenimo zajedno u bolji i kvalitetniji život u našim zgradama, u bolji i kvalitetniji svakodnevni život.